Dobra włoska restauracja – typowe menu
Restauracje włoskie to w kraju najbardziej popularny typ gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, treściwe oraz ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej wrażliwi goście smakują rzadsze dania obiadowe takie jak tortellini, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją warto zwrócić uwagę na elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w karcie można znaleźć również mniej znane włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność i jedzenie z wielu miejsc kraju. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski nastrój.
Włoska kuchnia jest łatwa, ale to nie znaczy, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Dobre wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Posiłek na włoską modę koniecznie musi zawierać też aperitiff. Lampka czerwonego wina to dla Włocha norma. potrawy serwowane w la Grande Mamma Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia i nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać szeroki wybór win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi podać nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film