Kuchnia polska ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różnorodne tradycje, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które banalne są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najważniejszym i najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma de facto wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest apetyczna oraz sycąca.