Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, żeby uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych artykułów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda wielkiego trudu. jeszcze więcej rodzai kaw Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film