Zwykło się wychodzić z założenia, że jeśli dobra kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Dlaczego tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
kawa do ekspresu arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma totalnie różne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie analogiczne, to jednak się różnią.
Kawa Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje nieomal przez cały rok i ubóstwia ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Mimo to co ważne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją łączyć z aromatami, wskutek tego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dokumentnie skład towaru, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.