Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co miłują jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu popularnych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować pierwotni Włosi?

Co jest najbardziej charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją także sami Włosi.

Wspaniała serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co naprawdę lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron według Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj ubogacona. Poświęcić można jej ściśle mówiąc długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.